De route van een Hertogdom, de sporen van een buitengewone burcht

Page 1

De route van een Hertogdom De sporen van een buitengewone burcht Autorit, wandeling en fietstocht


© WBT - SPRL Cernix - P. Pauquay

Met de auto

De route van een Hertogdom De sporen van een buitengewone burcht Van Spa tot Raeren doorkruist deze route het grondgebied van het oude Hertogdom Limbourg: een land met een rijk verleden waar je een van de meest uitgestrekte wouden van België vindt.

Raeren

Theux

35 3

E40

Welkenraedt

E40

N61 2

Verviers

N68

Eupen

Limbourg

N61

Lac de la Gileppe Pepinster Jalhay

N657 1

E42

Theux

E42

Raeren

Lac d’Eupen


1 Het kasteel van Franchimont

Dagelijks open van 10 tot 18 u, van 1/05 tot 30/09. Open van 11 tot 17 u tijdens de weekends van april en oktober. Dagelijks open tijdens de paas- en herfstvakantie van 11 tot 17 u.

Allée du Château, 17 4910 Theux +32 87 53 04 89 www.chateau-franchimont.be

© WBT - Pierre Pauquay

Of je nu vanuit Theux, Spa of Jevoumont komt, je kunt nooit naast de indrukwekkende ruïnes kijken van de Burcht van Franchimont. Zij evoqueren uitstekend de kracht die uitgaat van deze burcht, die belast was met de verdediging van de oostelijke grens van het Prinsbisdom Luik. Met zijn strategische locatie op het uiteinde van een heuvel, controleerde de burcht de toegang tot alle valleien rondom zijn ligging. Op het einde van de middeleeuwen waren vuurwapens zo belangrijk geworden dat de bescherming van vestingen volledig moest herdacht worden. Franchimont moest dus aangepast worden aan de moderne tijden. De werken begonnen in 1507 toen Erard de la Marck (1505-1538) besliste om alle burchten die de grenzen van zijn Prinsbisdom beschermden, te versterken. In Franchimont werd een nieuwe omwalling van 264 m gebouwd maar dat was helaas verloren moeite. De strategische rol werd onbelangrijk na de 16e eeuw, toen krachtige artillerie verscheen die de burcht in puin kon schieten. In 1676 ontmantelde het leger van Lodewijk XIV de burcht en tijdens de Franse Revolutie werd hij geplunderd en verder verwoest. De tand des tijds heeft het fiere Franchimont niet gespaard, maar zijn prestige en uitstraling zijn intact gebleven. Iets wat je nog altijd ervaart wanneer je deze ruïnes bezoekt.

© WBT - Pierre Pauquay

De versterkte kerk van Theux De 13e eeuw was een zwarte periode in onze streek. Gewapende hordes trokken plunderend en moordend rond. Op het platteland kon de bevolking enkel op zichzelf rekenen om voor bescherming te zorgen. In het kleine dorpje Theux versterkte men de begraafplaats door er kleine muren rond te bouwen en ook in de kerk werden het schip en het dak versterkt. Met de toren die voorzien werd van schietgaten werd de kerk van Theux een versterking die het hoofd kon bieden aan de gewapende bendes. Vandaag is ze samen met die van Bastogne, het enige voorbeeld van een versterkte kerk in België.


Le Haut-Neubois Het Kasteel van Le Haut-Neubois werd in 1908 opgetrokken in een stijl die herinnert aan de grote Normandische hotels. Het was er bijzonder druk in de zomer, toen gekroonde hoofden en andere illustere personages uit het begin van de 20e eeuw naar Spa kwamen om er een gezondheidskuur te volgen met mineraalwater. Een beeld van de Belle Epoque dat verdween toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Het bezette Spa werd een Duitse garnizoensstad. Le Haut-Neubois werd overigens het hoofdkwartier van keizer Wilhelm II tijdens de laatste acht maanden van de oorlog. Vandaag is het kasteel eigendom van de onderneming Ceran die er residentiële taalseminaries organiseert.

2

Het stadje Limbourg

© WBT - Pierre Pauquay

Het kleine stadje Limbourg dat zich koestert op een rotsplateau in een lus van de Vesder, heeft de tand des tijds zeer goed weerstaan en toont nog steeds een opmerkelijk bouwkundig geheel. Wanneer je in het oude centrum rondwandelt, getuigen de loodrecht op elkaar staande straatjes van de middeleeuwse plattegrond. Sinds de 18e eeuw is het uitzicht nauwelijks veranderd. Het is de architecturale eenvoud die Limbourg zijn harmonie bezorgt: een stijl die je terugvindt in de woningen met gevels in natuursteen en grondmuren in kalkblokken. Het Hertogdom Limbourg was, net zoals veel andere middeleeuwse ministaatjes, ontstaan uit het uiteenvallen van het Karolingische keizerrijk. In de 9e eeuw bouwde Waleran-Udon, graaf van Aarlen, een versterking op de site. Gedurende meer dan twee eeuwen genoot het hertogdom van een zekere autonomie. Zijn grondgebied was uitgestrekt en omvatte de gemeentes Herve, Baelen, Montzen en Walhorn. Het reikte ook tot het midden-bassin van de Ourthe. Het stadje werd meerdere keren belegerd en in 1675 werd het uiteindelijk ingenomen door het leger van Lodewijk XIV.

Sart is een Ardens, zogenaamd ‘vetweides-dorpje’ dat zijn typische karakter heeft behouden met zijn talrijke boerderijtjes uit de 18e en 19e eeuw. De marktplaats, de Place du Marché, kenmerkt zich door de typische bouwstijl van het land van Spa. Je ontdekt er het perron en een minstens 500 jaar oude eik die sinds 1960 te boek staat als ‘opmerkelijke boom’. De lage huizen met hun smalle vensters getuigen van het barse klimaat dat heerst op het plateau. Het leven aan de rand van de heidevelden was bijzonder hard. De mensen ontgonnen gigantische terreinen in het bos om aan akkerbouw te doen. Die open plekken in het bos noemt men ‘essarts’ en daar haalt het dorp ook zijn naam vandaan.

© WBT - Pierre Pauquay

Een karaktervol plaatsje


Het kasteel van Beusdael

© WBT - Pierre Pauquay

Voorbij Sippenaeken zie je van ver al het majestueuze silhouet van het Kasteel van Beusdael. Zijn indrukwekkende donjon, 12 m breed en 28 m hoog, dateert van de 13e eeuw en is bekroond met een slanke spits. In de 16e eeuw werd een L-vormige vleugel toegevoegd wat het uitzicht helemaal veranderde. Die wijziging zette zich verder met de plannen van de Brusselse architect Janlet die ook nog een neogotische kapel toevoegde.

3

Het Kasteel van Raeren Raeren, gericht op het Rijnland, was in de 14e en 15e eeuw een van de belangrijkste Europese centra voor aardewerk. Het grensdorp leefde van deze nijverheid en de producten vonden wereldwijd afzetmarkten. Deze traditie staat in de schijnwerpers in het kasteel uit de 14e eeuw. Het is een prachtig gebouw dat je betreedt via een portaal, voorafgegaan door een stenen brug over de slotgracht. Binnen staan meer dan 2.000 voorwerpen tentoon die de vakkennis van de pottenbakkers uit Raeren illustreren.

Burgstraße, 103 4730 Raeren +32 87 85 09 03 www.toepfereimuseum.org

© eastbelgium.com - Christian Charlier

Dagelijks open, behalve op maandag, van 10 tot 17 u.

© WBT - Pierre Pauquay

De tiendenboerderij van Jevoumont De tiend, op het einde van de 8e eeuw opgelegd door Karel de Grote, was een tiende gedeelte van de oogst die men moest afstaan aan de Kerk. Alle boeren moesten dus een deel van hun foerage afstaan aan de Prins-bisschop van Luik. De tiend werd pas afgeschaft op het einde van de 18e eeuw en maakte dus bijna een millennium lang deel uit van het leven van de boeren. Met zijn hoektorens en schietgaten werd de versterkte boerderij van Jevoumont de ‘kluis’ van de Kerk die er haar heffingen in onderbracht. De versterkte vierkantshoeve was ook bedoeld om zich te beschermen tegen de verschillende opstanden die de streek teisterden.


©André Heynen

Te voet

Rond het Kasteel van Franchimont Wanneer je langs de vesting wandelt, besef je dat ze een gevoel van onoverwinnelijkheid moest geven aan aanvallers die voor de indrukwekkende muren stonden. Het pad kronkelt langs de flanken van de heuvel en leidt naar de plaats die vroeger waarschijnlijk het hoenderhof was. Volg de Hoëgne die je naar het stadje leidt dat in het westen gedomineerd wordt door zijn versterkte kerk. Het is een gelegenheid om de homogeniteit te ontdekken van het centrum met zijn perron en zijn gevels in Maasstijl.

©André Heynen

Keer terug naar Franchimont en steek de spoorlijn over. Er komt een helling aan. De route trekt door weiden waar je gebruik maakt van laddertjes (om over de heggen te komen), die typisch zijn voor het nabijgelegen Land van Herve.

Vertrek

©André Heynen

Château de Franchimont Parking van Franchimont (Allée du Château 17 - 4910 Theux)

Parking Plaatsen aan de ingang van de site.


5,4

1u30

BEWEGWIJZERING Groen kruis (wandeling 34).

MOEILIJKHEID

Juslenville La

Ho ëg ne

Theux

Bouxherie

Sassor

Franchimont

Le W aya i

La Hoë gne

Bekijk en download de route op visitwallonia.be

Tip Een wandeling voor de lente wanneer de meidoornhagen in bloei staan.

Moeilijkheid Weinig moeilijkheden met uitzondering van de helling bij het verlaten van Theux.

Hoogteverschil Graphique pied

Theux

205 m

205 m 170 m

Franchimont

Theux

Graphique velo Limbourg

Franchimont


© P. Outers - Blackbox Photo

Met de fiets

Naar het stadje Limbourg

Wanneer je afdaalt naar de vallei stoot je onmiddellijk op een steile helling die je leidt door de weiden van Baelen. Het is een landschap dat breekt met wat je zal zien na Membach, aan de voet van het Hertogenwald, het grootste domaniale woud van België. Een woest universum waar je doorheen fietst tot aan de oevers van het meer, dat zich versmelt met het landschap en tal van kreken vormt die als het ware door de heuvels snijden. Een zo amusant tracé dat de kilometers voorbijvliegen: een zeer aangename terugkeer voor deze veeleisende tocht.

© WBT - M. Vander Linden-Limbourg - Historical city

Het parcours start aan de Stuwdam van La Gileppe, een befaamd kunstwerk dat in 1857 werd gebouwd voor de industriëlen van Verviers. De wolindustrie vroeg immers dagelijks om veertigduizend m3 zuiver water! Voor je begint aan een afdaling met scherpe bochten, passeer je de indrukwekkende en 13 meter hoge leeuw die waakt over de muur, met de blik gericht naar het oosten, alsof hij de toenmalige vijand wil uitdagen: Duitsland. Aan de voet van de stuwdam slingert de weg zich door de weiden en hagen van het land van Goé. In de verte ontwaar je de vreemde klokkentoren van het dorp. Hij oogt scheef en trekt zich niets aan van rechte lijnen. Het is geen constructiefout maar het resultaat van het kundige vakmanschap van de timmerlui. Een stijl die aangepast is aan het klimaat en de soms erg stevige winden die de voet van de Venen teisteren. Een helling en daar verschijnt Limbourg op een rotsplateau. Je bereikt het centrum via de brede Place Saint-Georges, geplaveid met gres- en rivierkeien.

Vertek Vanop de parking van de Gileppe (Route de la Gileppe 55A, 4845 Jalhay) volg je de weg naar de uitgang. Neem dan het weggetje links dat afdaalt naar de stuwdam.

Parking Grote parkeerplaats op de site van de Gileppe.


24,5

2u20

MOEILIJKHEID STB

Baelen 36

N

61 35

Limbourg Membach

N6

20

La Vesdre

N

39

9 62

Goé

37

Hèvremont

38 N629

63

RAVeL

La Gileppe 61 62

Bekijk en download de route op visitwallonia.be SGraphique oort route

pied Theux

RAVeL en plattelandswegen. Korte passages op steenslagwegen. 205 m

Bewegwijzering

205 m 170 m

Volg de knooppunten 37, 36, 35, 39, 38, 61, 62 en 63.

MFranchimont oeilijkheid

Theux

Franchimont

Een veeleisende tocht vanwege de hellingen langs het parcours. Het einde van het parcours loopt door het woud.

Graphique velo Limbourg Hoogteverschil 302 m

La Gileppe

302 m 204 m

243 m

Limbourg

Membach

La Gileppe


Volg ons op wallonie.ardennen Echte Ardennen en veel meer Ardennen België Toerisme

(België)

(Nederland)

Een realisatie van Wallonie Belgique Tourisme (Wallonië België Toerisme) (WBT) vzw – Ondernemingsnummer 0888.366.085. Grasmarkt 25-27 – 1000 Brussel (maatschappelijke zetel) / Avenue Comte de Smet de Nayer, 14 – 5000 Namur (exploitatiezetel) • Verantwoordelijke uitgever: Etienne Claude, Directeur-generaal van WBT • Coördinatie: A. Robert • Concept en prepress: Lielens • Foto’s cover: © André Heynen - © Les compagnons de Franchimont ASBL-Chateau de Franchimont • Kaarten: © WBT – P. Pauquay • Alle gegevens op deze brochure werden nauwgezet verzameld maar worden enkel ter informatie gepubliceerd. Deze brochure is in geen enkel geval contractueel en de uitgever kan nooit aansprakelijk worden gesteld. Alle onvrijwillige vergissingen en weglatingen of latere wijzigingen vallen buiten de aansprakelijkheid van Wallonië België Toerisme vzw.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.